• De afgelopen weken maakten we kennis met  jeugdspelers die hun voetbalcarrière startten bij SV Deurne, maar nu bij een betaald voetbal organisatie (bvo) proberen door te breken. De volgende die we aan het woord laten komen is Stijn van Bussel.

Stijn kwam in 2014 bij SV Deurne en speelde in de F6, een leuk en goed team met o.a. Glenn van Dijen, Wes Haazen, Jens Thielen, Isa van de Kerkhof en Fer Maas. In 2015 werd Stijn gescout door VVV-Venlo, waarnaar hij in 2016 vertrok. Komend seizoen speelt hij in de JO16 van Venlo als linker centrale verdediger, zijn favoriete positie. Maar als linksback of centrale middenvelder kan hij goed vooruit.

Hoe combineer je jouw sportcarrière met school?

“Ik zit op het College den Hulster in Venlo; dit is, onder andere, een LOOT-school waar jonge sporttalenten een aangepast lesprogramma kunnen volgen. Dit is goed te combineren met topsport. Voor mij betekent het dat ik voor een aantal vakken vrijstelling krijg, waardoor er meer tijd beschikbaar is om te trainen. En, ook wanneer we onder schooltijd wedstrijden of toernooien moeten spelen verleent de school hierin medewerking. Ik zit nu in de tweede klas HAVO en ben over naar HAVO-3.

Op dinsdag en donderdag trainen we tweemaal; dus dan gaat de wekker om half zeven. Mijn schooltas en voetbaltas heb ik de avond ervoor al ingepakt. Ontbijten en dan op de fiets naar het station voor de trein van half acht. Om acht uur ben ik in Venlo, dan fiets ik naar VVV waar we van kwart over acht tot ongeveer kwart voor negen trainen. Dan weer op de fiets en naar school waar ik meestal tot tien over twee les heb, waarna ik weer naar de club fiets om daar wat voor mezelf te trainen en langs de fysio te gaan of voor een nabespreking met de trainer. Om kwart voor vier trainer we tot kwart voor zes met de groep. Daarna douchen en terug naar het station voor de trein van zes uur. Het kan ooit een trein later zijn, maar meestal ben ik rond zeven uur ’s avonds thuis. Dan eten we, maak ik wat huiswerk, nog even wat relaxen en dan om half tien naar bed.”

Wat is jouw allerleukste ervaring in het voetballen tot nu toe?

“Dat ik door VVV-Venlo gescout ben, natuurlijk! Maar, ook dat ik daar verschillende wedstrijden en toernooien heb gespeeld tegen grote clubs als AJAX, PSV, Chelsea, Dortmund, Leipzig en Anderlecht. Wat ik ook nog leuk vind is dat ik dit seizoen aanvoerder ben van JO14.”

Wie zie jij als je voorbeeld?

“Ik ben een enorme fan van Sergio Ramos van Real Madrid. Hij is voor het ultieme voorbeeld van een complete verdediger; slim, voetballend erg sterk, bikkelhard én een echte leider. Maar ook spelers als Mathijs de Ligt, Daley Blind, Giorgio Chiellini en Marcos Senesi zijn een inspiratiebron voor mij.”

Waar ben jij goed in en waar wil je nog beter in worden?

“Het verzorgen van de opbouw, ik heb een goede traptechniek, kan goed positie kiezen en coachen en ben sterk in de een-tegen-een. Ik wil op al die terreinen nóg beter worden om het verschil te kunnen maken. Ook mijn rechterbeen kan beter en dat geldt ook voor mijn startsnelheid. ”

Wat verwacht je van je carrière als voetballer?

“Het zou uiteraard mooi zijn om de overstap te kunnen maken naar de jeugdopleiding van een topclub. Daarmee wordt de kans groter om uit te groeien tot een profvoetvoetballer. Enne… mijn grootste droom is om ooit voor Real Madrid uit te mogen komen, met Sergio Ramos als hoofdtrainer! ”

Dank je wel Stijn voor dit interview en we wensen je namens SV Deurne een mooie carrière in het voetbal toe!